Na terenie województwa podkarpackiego w okresie od 27.07.2020 r. do 02.08.2020 r. Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrole sanitarne 285 obiektów żywnościowo-żywieniowych. Skontrolowano w sumie:
- 8 restauracji,
- 2 bary,
- 2 stołówki,
- 15 zakładów małej gastronomii (np. ruchome punkty gastronomiczne),
- 1 wytwórnia ciast i lodów,
- 8 automatów do produkcji lodów,
- 25 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych
W obiektach, w których ujawniono nieprawidłowości stwierdzano min: niewłaściwy stan sanitarno-techniczny zaplecza kuchennego; nie okazano do wglądu dokumentu potwierdzającego odbiór zużytego tłuszczu smażalniczego; nie okazano do wglądu orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością; personel nie posiadał osłony na usta i nos podczas obsługi klienta; brak dostępu do umywalki do mycia rąk i do urządzenia do mycia sprzętu roboczego; sprzęt porządkowy przechowywany w nieodpowiednich miejscach czy środki spożywcze przechowywano bezpośrednio na posadzce.
W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 3 osoby winne stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 550 zł. Wydano 4 decyzje administracyjne nakazujące usunięcie usterek technicznych.
Reklama
Wysokie kary podkarpackiego sanepidu w ramach ,,Akcja na lato"
550 zł kary nałożył łącznie sanepid na Podkarpaciu 285 placówkom gastronomicznym. Wydano także 4 decyzje administracyjne nakazujące usunięcie usterek technicznych. Zakończyła się ,,Akcja Lato".
- 04.08.2020 14:14
- Źródło: informacje prasowe
Napisz komentarz
Komentarze