W niedzielę (4 sierpnia) w Tarnowcu odbyła się kolejna edycja Podkarpackiego Festiwalu Smaków Regionalnych. Specjalnie na tę okazję Koła Gospodyń Wiejskich z terenu gminy przygotowały aż 139 452 sztuki pierogów o różnych smakach! Uczestnicy wydarzenia mogli zasmakować m.in. ruskich, chłopskich, ze szpinakiem, z kapustą, owocami czy serem na słodko. Na stoiskach KGW można było zakupić także m.in. ciasta czy kompoty. Obok pierogów, nie mniej ważną rolę odgrywały sery. Na stoiskach można było znaleźć różnorodne rodzaje – zarówno te tradycyjne jak i bardziej wyszukane. Festiwalowi towarzyszyły także kiermasz rękodzieła i degustacje.
Obejrzyj fotorelację:
Tradycyjnie już, podczas festiwalu odbyły się konkursy, które dostarczyły uczestnikom wielu emocji. W konkursie na najszybsze zjedzenie 20 pierogów już piąty raz z rzędu zwyciężył Henryk Dunaj, który poradził sobie z tym zadaniem w czasie 1 minuty i 75 setnych sekundy. Natomiast w konkursie na najszybsze lepienie pierogów triumfowała obrończyni tytułu, Anna Wójcik, która w ciągu 3 minut przygotowała 15 pierogów. A to nie jedyne atrakcje, które czekały na uczestników wydarzenia.
Podczas festiwalu wystąpili Tarnowcoki oraz Tarnina. Gwiazdą wieczoru był zespół Pectus. Wieczór zakończyła dyskoteka pod gwiazdami z zespołem Groovinscy, który swoim energetycznym koncertem rozgrzał publiczność do tańca.
Napisz komentarz
Komentarze