Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Reklama
Reklama PCN oświeć mnie
Reklama Powiat Rzeszowski

Zatrucie galaretą w Nowej Dębie - szokujące wyniki badań!

Podziel się
Oceń

W środę 6 marca Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach opublikował wyniki badań galarety wieprzowej, która doprowadziła do zatrucia trzech osób w Nowej Dębie na Podkarpaciu.
Zatrucie galaretą w Nowej Dębie - szokujące wyniki badań!

Źródło: pixabay

Jak podało Radio Lublin, w produkcie stwierdzono drastycznie, bo aż o 100 razy, przekroczoną dopuszczalną dawkę azotynu sodu.

Tragedia rozegrała się 17 lutego. Trzy osoby, które zakupiły galaretę od obwoźnych sprzedawców, trafiły do szpitala z ostrym zatruciem pokarmowym. 54-letni Jurii N. zmarł niespełna 2,5 godziny po wezwaniu pogotowia. Dwie seniorki, 67- i 72-latka, również otarły się o śmierć. Jedna z nich przyznała, że uratował ją fakt spróbowania niewielkiej ilości galarety i natychmiastowe zwymiotowanie.

Przeprowadzone w Puławach badania wykazały, że zawartość azotynu sodu w galarecie była niebezpiecznie wysoka i toksyczna dla człowieka

Azotyn sodu, choć powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako konserwant, w nadmiarze może powodować poważne problemy zdrowotne, w tym:

  • methemoglobinemię, czyli "chorobę niebieską", która utrudnia transport tlenu w organizmie
  • nadciśnienie tętnicze
  • bóle głowy
  • nudności i wymioty
  • a w skrajnych przypadkach - śmierć

W związku z tragicznymi wydarzeniami w Nowej Dębie, nasuwają się pytania o kontrolę jakości żywności oferowanej przez obwoźnych sprzedawców. Należy również zwrócić uwagę na świadome zakupy i weryfikację źródeł pochodzenia kupowanych produktów. Zatrucie pokarmowe może mieć poważne konsekwencje, dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na skład kupowanej żywności i kupować produkty z pewnych źródeł.

PRZECZYTAJ TAKŻE:


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama