Wracając z zagranicznych wyjazdów, w naszym bagażu często przewozimy pamiątki z podróży, prezenty, wyroby tytoniowe, alkohol, a także żywność.
To, co możemy przewozić przez granicę Unii Europejskiej i w jakich ilościach jest ściśle uregulowane przepisami.
Podczas przekraczania granic zewnętrznych UE lub strefy Schengen warto zwrócić uwagę nie tylko na wartość przewożonych przedmiotów, ale także sprawdzić normy ilościowe przewożonych wyrobów akcyzowych (papierosy, alkohol), które są także różne w zależności od środka transportu.
PRZECZYTAJ TEŻ:
Pamiętać należy także, że na teren UE nie możemy przywozić żywności pochodzenia zwierzęcego: mięsa, wędlin, nabiału. Takie produkty mogą zawierać patogeny wywołujące choroby zakaźne u zwierząt, dlatego na granicy trzeba umieścić je w specjalnych pojemnikach. Wyjątkiem jest żywność dla niemowląt i produkty spożywcze używane ze względów zdrowotnych.
Do tego zakazu nie zastosował się jeden z pasażerów przylatujących z USA do Polski. Podczas kontroli bagażu należącego do mężczyzny, funkcjonariusze Służby Celno- Skarbowej z Oddziału Celnego Port Lotniczy Rzeszów- Jasionka wykryli ponad 14 kg produktów mięsnych. Pasażer ukarany został mandatem w wysokości 400 zł.
Napisz komentarz
Komentarze