Karpaty na Widelcu to jedyny w swoim rodzaju festiwal na mapie rzeszowskich wydarzeń kulturalnych promujący kuchnię Karpat. Trzecia edycja odbędzie się w dniach 21-22 września.
Nie zabraknie oczywiście Karpackiego jarmarku rękodzieła i produktów regionalnych - swoje produkty zaprezentuje ponad 50 wystawców, których stoiska będą rozlokowane na ul. Kościuszki i Słowackiego. Festiwalowy akcent pojawi się także w Rzeszowskich Piwnicach, gdzie odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci „Pizza na widelcu”. Pierwszego dnia festiwalu odbędzie się także konkurs dla producentów żywności, w którym Kapituła przyzna tytuł „Najlepszy Smak Regionu 2024”.
W niedzielę w samo południe zaplanowano korowód kucharzy i uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przygotowujących festiwalowe dania, który przejdzie spod kładki im. WOŚP, przez ulicę Grunwaldzką na Rynek, gdzie na scenie nastąpi uroczyste otwarcie imprezy z udziałem Roberta Makłowicza.
Głównym punktem niedzielnego programu będzie strefa dań festiwalowych na Rynku, w której za sprzedawane na miejscu cegiełki będzie można zjeść porcję z festiwalowych dań przygotowanych przez 10 restauracji, uczniów ZSG oraz zasmakować bigosu kresowego prosto z wielkiego kotła. W festiwalowym menu znajdą się między innymi krynicka kwaśnica z baraniną, klepaki z powidłem śliwkowym i flaczki po rzeszowsku. Cały dochód z tego przedsięwzięcia będzie przeznaczony na doposażenie ZSG w Rzeszowie i szkolenia dla najzdolniejszych uczniów szkoły, przyszłych kucharzy.
W niedzielnym programie znajdą się także między innymi pokaz kulinarny Roberta Makłowicza o godz. 15:00 i liczne koncerty na dwóch scenach. Na scenie za budynkiem Ratusza przy ul. Słowackiego zobaczymy występy zespołów ludowych, a na scenie głównej na Rynku o godz. 18:00 wystąpi Sokół Orchestra oraz Halina Młynkova.
Cały program festiwalu dostępny jest na stronie www.karpatynawidelcu.pl
Napisz komentarz
Komentarze