W wyniku wydłużonego przestoju czy też ograniczonej eksploatacji w urządzeniach i wewnętrznych systemach wodociągowych możliwe jest występowanie zmniejszenia przepływu wody lub jej stagnacja, co skutkuje pogorszeniem parametrów fizykochemicznych wody i podwyższonym prawdopodobieństwem występowania oraz namnażania się bakterii z rodzaju legionella. - Dlatego też przed ponownym otwarciem placówek oświatowo - wychowawczych wskazane jest wdrożenie odpowiednich działań takich jak np. płukanie instalacji, dezynfekcja (chemiczna lub termiczna) wody - informuje rzeszowski sanepid.
Piątkowe dane Państwowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemieologicznej w Rzeszowie informują tylko o jednym nowym przypadku zakażenia legionellą na Podkarpaciu. Ognisko, jak mówił wczoraj Państwowy Podkarpacki Inspektor Sanitarny Adam Sidor, wydaje się zmierzać ku wygaszeniu. Źródła zakażeń nie są jednak do tej pory znane. Sanepid zdaje sobie sprawę, że powrót dzieci do szkół do olbrzymie ryzyko nawrotu zakażeń legionellą. Stąd przygotowano specjalne wytyczne dla placówek oświatowych.
Sprawujący nadzór nad urządzeniami i wewnętrznymi systemami wodociągowymi powinni zwrócić uwagę na warunki, które w czasie przestoju lub ograniczonej eksploatacji budynku, mogą sprzyjać znacznemu wzrostowi i rozprzestrzenianiu się bakterii z rodzaju legionella, w tym na bardzo rozbudowany wewnętrzny system wodociągowy, występujące martwe odcinki przewodów, niskie stężenie środków dezynfekcyjnych (w przypadku obiektów, w których stosowana jest dezynfekcja chemiczna), zbyt niską temperaturę ciepłej wody, ograniczony przepływ wody i obecność biofilmu.
W związku ze wznowieniem działalności placówek oświatowo-wychowawczych po wakacyjnej przerwie oraz zaistniałą sytuacją dotyczącą zakażeń wywoływanych przez bakterie z rodzaju Legionella w celu zminimalizowania prawdopodobieństwa wystąpienia zakażenia mikrobiologicznego Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny zaleca podjąć odpowiednie kroki.
1. Właściwa konserwacja i utrzymanie odpowiedniej temperatury w punktach wypływu wody z kranu i w podgrzewaczach wody poprzez:
- Zapewnienie i utrzymanie, w punktach wypływu wody z kranu, temperatury wody co najmniej 55C.
- Utrzymanie temperatury wody powyżej 55C może zmniejszyć prawdopodobieństwo namnażania się bakterii z rodzaju Legionella.
- Zapewnienie i utrzymanie w podgrzewaczach wody co najmniej 60C.
- Dodatkowo podgrzewacz po dłuższym okresie nieużytkowania powinien być opróżniony z wody i poddany zabiegom czyszczenia, zgodnie z instrukcją producenta.
2. Płukanie wewnętrznych systemów wodociągowych wody ciepłej i zimnej.
- Płukanie wewnętrznych systemów wodociągowych powinno odbywać się z uwzględnieniem możliwie jak największej liczby punktów wody (np. kranów, pryszniców). Ze względu na wielkość obiektów i ciśnienia wody w instalacjach może być konieczne płukanie prowadzone w poszczególnych obszarach np. na piętrach, w pionach, pokojach.
- Celem płukania wewnętrznych systemów wodociągowych jest wymiana wody na świeżą, zapewnienie właściwej temperatury wody w punkcie czerpalnym (co najmniej 55C dla wody ciepłej, poniżej 20C dla wody zimnej) oraz utrzymanie na odpowiednim poziomie stężenia środka dezynfekcyjnego we wszystkich punktach (w przypadku stosowania dezynfekcji chemicznej).
- Wskazane jest także płukanie wewnętrznych systemów wodociągowych wody ciepłej, o ile to możliwe, tak długo, aż woda wypływająca z punktu jej wypływu osiągnie maksymalną temperaturę.
- Ponadto podczas płukania należy zachować ostrożność i zminimalizować rozpryskiwanie wody oraz powstawanie aerozolu wodnego.
3. Właściwe zarządzanie i utrzymywanie urządzeń i wewnętrznego systemu wodociągowego pod kontrolą w celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego
- Dokonywanie przeglądów stanu technicznego wewnętrznych systemów wodociągowych, ze szczególnym uwzględnieniem: doboru wielkości systemu do aktualnych potrzeb, szczelności przewodów, wzajemnej izolacji przewodów ciepłej i zimnej wody (ryzyko schładzania ciepłej wody i ogrzewania zimnej), stanu technicznego podgrzewacza wody, utrzymania odpowiedniej temperatury wody ciepłej, sprawdzania stężenia środków dezynfekcyjnych (w przypadku obiektów, w których stosowana jest dezynfekcja chemiczna).
- Kontrolowanie temperatury wody wypływającej z podgrzewacza oraz w poszczególnych punktach jej wypływu z kranu (zarówno ciepłej, jak i zimnej wody).
- Prowadzenie dokumentacji dotyczącej okresowych przeglądów i kontroli temperatury.
Po przywróceniu normalnego funkcjonowania placówek oświatowo – wychowawczych w celu ograniczenia ryzyka namnażania się bakterii z rodzaju legionella, konieczna jest dalsza właściwa eksploatacja urządzeń i wewnętrznych systemów wodociągowych. -W szczególności zaleca się regularne sprawdzanie i utrzymywanie na odpowiednim poziomie parametrów wody, takich jak: temperatura, pH i tam, gdzie ma to zastosowanie, stężenie środków dezynfekcyjnych oraz zapewnienie poprawności funkcjonowania urządzeń stosowanych do uzdatniania i dezynfekcji wody - przekazuje rzeszowski sanepid.
Napisz komentarz
Komentarze