Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Reklama
Reklama Powiat Rzeszowski

Sanepid wycofuje jajka! Blisko 50 osób narażonych na zatrucie salmonellą!

Podziel się
Oceń

Około 50 osób zostało narażonych na kontakt z żywnością skażoną bakterią salmonelli w rzeszowskiej restauracji „Rzeszuff”. Sanepid potwierdził też, co było przyczyną dotkliwego zatrucia pokarmowego.
Sanepid wycofuje jajka! Blisko 50 osób narażonych na zatrucie salmonellą!
zdj. ilustracyjne

Źródło: pixabay.com

Już 48 osób objętych zostało nadzorem epidemiologicznym, po kontakcie z żywnością wyprodukowaną w rzeszowskiej restauracji "Rzeszuff" w centrum miasta.  - Objawy zatrucia pokarmowego, czyli biegunka, wymioty, osłabienie wystąpiły u 39 osób. 7 osób przebywa w szpitalach - przekazał naszej redakcji Jaromir Ślączka, dyrektor Państwowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie. Jak dodał urzędnik,  badania laboratoryjne wykazały obecność bakterii "Salmonella enteritidis" u 17 osób, w tym u dwóch pracowników restauracji „Rzeszuff”. Pozostałe osoby wciąż oczekują na wynik wymazów. Zdaniem rzeszowskiego sanepidu za masowe skażenie żywności pałeczkami salmonelli odpowiada obecność tych bakterii na jajkach. Przypomnijmy, że te niebezpieczne zarazki giną pod wpływem wysokiej temperatury. Zdaniem Jaromira Ślączki zakażenia salmonellą doszło w wyniku spożycia kanapek z sosem holenderskim na bazie surowych żółtek oraz jajek po benedyktyńsku. 

Przypomnijmy, że do pierwszych zgłoszeń osób, mających objawy zatrucia pokarmowego doszło końcem maja. To wtedy, po weekendzie, zaczęła rosnąć liczba chorych, sprawą zajął się rzeszowski sanepid. Od 31 maja w restauracji trwa kontrola sanitarna. Restauracja jest nieczynna. - Zabezpieczono produkty żywnościowe, w tym jajka z partii używanej do produkcji w dniach 27-29 maja, ale też łososia wędzonego czy wyprodukowany później sos holenderski - mówi dyrektor Państwowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie. 

ZOBACZ TAKŻE:

 

Sanepid wycofuje jajka skażone Salmonellą!

- Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj - informuje Główny Inspektor Sanitarny. 

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości

Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023

Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391

Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński, Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909

- Właściciel Zakładu Pakowania Jaj w porozumieniu z odbiorcą, prowadzi wycofanie jaj określonych powyżej. Wycofane jaja zostaną przekazane do utylizacji - przekazuje GIS i dodaje, że "nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami".

Przypomnijmy, że właściciele restauracji "Rzeszuff" winą za masowe zatrucie klientów obarczyli dostawcę feralnych jajek. Nie udało się nam jednak ustalić, czy wycofane z obrotu jajka, pochodzą z tej samej partii, co te dostarczone do tej restauracji. 
 


Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Reklama
News will be here
Reklama