Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Reklama dotacje rpo
Reklama PCN oświeć mnie
Reklama Powiat Rzeszowski

Rzeszów. 103 metrowa kremówka na urodziny Jana Pawła II

Podziel się
Oceń

„Pamięć jest wdzięcznością serca”. Pod takim hasłem odbywała się majową niedzielę w Rzeszowie 14 KREMÓWKA PAPIESKA, organizowana z okazji 103 rocznicy urodzin papieża św. Jana Pawła II. A kto pamięta jaka jest geneza tego jedynego w swoim rodzaju święta w Polsce?
Rzeszów, kremówka papieska

Autor: Fot. Filip Łagowski

Kazimierz Rak, cukiernik i rzeszowski społecznik wspomina spotkanie, rok po śmierci papieża Jana Pawła II, z ks. Władysławem Jagustynem, kapelanem Rzemiosła Diecezji Rzeszowskiej, podczas którego rzeszowscy cukiernicy i piekarze opowiadali o swoich dziełach kulinarnych. Obecny ks. Stanisław Słowik, ówczesny dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej zaproponował im wykonanie kremówki papieskiej. 

14.kremówka papieska
Fot. Krystyna Leśniak-Moczuk

Rzecz dokonała się rok w 2007 roku, kiedy to nawiązując do 87 rocznicy urodzin papieża Polaka cukiernia Julian Orłowski & Kazimierz Rak upiekła 87 metrów bieżących kremówki papieskiej. Od tej daty corocznie (z trzyletnią przerwą z powodu covid i wojny na Ukrainie) święto z kremówką papieską, serwowaną mieszkańcom Rzeszowa i okolic, organizuje kościół Świętego Krzyża w Rzeszowie. Po mszy św. i okolicznościowych przemówieniach, przy dźwiękach regionalnej muzyki, na ulicy 3-maja na stolach pod parasolami, układane jest tyle metrów kremówki, ile w danym roku Papież Polak miałby lat, gdyby ciągle żył. Zatem w bieżącym roku 103 metry tego ciastka z kremem pokrojono na 14 tys. porcji.

Stanisław Kruczek
Fot. Filip Łagowski

Warto poznać też kulisy tej słodkiej rocznicy urodzin Karola Wojtyły. Gigantyczna  kremówka powstaje dzięki darczyńcom. W tym roku fundusze na składniki do kremówki pochodziły od rzeszowskich rzemieślników, urzędu miasta, samorządu województwa podkarpackiego i Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy Rzeczypospolitej Polskiej. Patronat honorowy nad tym wydarzeniem objęli: Wojewoda Podkarpacki, Marszałek Województwa Podkarpackiego, Starosta Rzeszowski, Prezydent Miasta Rzeszowa. W charakterze partnera wystąpiło PODKARPACKIE-przestrzeń otwarta. Organizatorami byli Cech Rzemiosł Wielobranżowych w Rzeszowie, Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie.

Fot. Filip Łagowski

Praca na kremówką trwała od środy do niedzieli zarówno w dzień jak i w nocy, w dwóch zakładach cukierniczych synów Kazimierza Raka, Jakuba przy ul. Miodowej w Rzeszowie i Radosława w Zaczerniu. Do przygotowania ponad tony słodkiej masy i ciasta francuskiego wymagającego chłodzenia, wielokrotnego składania i wałkowania, wykorzystano około dwóch ton składników: cukru, mąki, mleka i rodzynek. Między dwoma blatami ciasta francuskiego, znajduje się w środku specjalny krem budyniowy o smaku waniliowym przygotowany na maśle z dodatkami rumu i rodzynek. Nie sposób zliczyć dokładnie ile osób pracuje nad kremówką-gigantem, bowiem przyjmowane są każde ręce chętne do wytężonej pracy i pomocy. Nikomu poza mistrzami cukiernikami nie jest znana dokładna receptura, a zapytany o nią cukiernik senior Kazimierz Rak twierdzi, że „najlepsza kremówka to taka, która robiona jest sercem”.

Fot. Filip Łagowski

To, że „kremówkowe szaleństwo” jest produktem długiego trwania, świadczą rodzinne obrazki cukierników. Twórcy tego słodkiego ciasta, zabrali ze sobą całe rodziny, z którymi prawie przez tydzień nie widywali się. Rodzinny sposób świętowania integruje pokolenia, wśród smakoszy kremówki pojawiły się generacje rzeszowian od najmłodszych dzieciaków do najstarszych seniorów. Zwrócić należy także uwagę na symboliczne gesty jedności uczestników tego wydarzenia o podłożu religijnym, podczas którego celebrowane są wartości kulturowe, społeczne, lokalne i uniwersalne.

Powiązane galerie zdjęć:

Więcej o autorze / autorach:

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama