Jeszcze niedawno, bo w styczniu 2024 r., SARIA informowała o zakończeniu modernizacji zakładu w Przewrotnem, której celem było zniwelowanie uciążliwości zapachowych zgłaszanych przez mieszkańców, w przeszłości wielokrotnie interweniujących w tej sprawie.
Zainstalowano wówczas nowoczesną płuczkę chemiczną oraz biofiltr, co miało na celu eliminację nieprzyjemnych zapachów i dostosowanie zakładu do unijnych norm środowiskowych .
Mimo tych inwestycji, obecna sytuacja na rynku zmusiła firmę do ograniczenia działalności produkcyjnej. W Przewrotnem zaprzestana zostanie bowiem produkcja mączki białkowej. Powody takiego stanu rzeczy wyjaśnił w rozmowie z Halo Rzeszów dyrektor oddziału w Przewrotnem, Tomasz Golonka.
-Decyzja o zakończeniu działalności zakładu kategorii 3 została podjęta ze względu na wymagające warunki rynkowe oraz zmiany w otoczeniu gospodarczym, które wpływają na naszą branżę - wyjaśniał.
Teraz zakład ma skoncentrować się na kontynuacji swojej dotychczasowej działalności w innych dziedzinach.
-W tej lokalizacji pozostanie działalność związana ze zbiórką i transportem nienadającej się do spożycia przez ludzi żywności, prowadzona przez inną jednostkę Grupy SARIA - yłumaczył Golonka.
Decyzja o ograniczeniu produkcji musiała mieć wpływ na sytuację pracowników. Jak udało nam się ustalić, redukcja etatów dotknie 76 pracowników. Obecnie więc zarówno oni, jak i wszyscy mieszkańcy wsi Przewrotne stoją przed, przynajmniej częściowo, nową rzeczywistością.
Napisz komentarz
Komentarze