Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Reklama
Reklama Powiat Rzeszowski
Reklama2

I rzeszowskie Karpaty na Widelcu przyciągnęły tłumy

Podziel się
Oceń

Nawet 15 tys. osób wzięło udział w pierwszej edycji festiwalu Karpaty na Widelcu, który odbył się w ostatni weekend w Rzeszowie. - To wydarzenie było strzałem w dziesiątkę. Dziękuję wszystkim, którzy w organizację festiwalu byli zaangażowani oraz mieszkańcom, którzy tak licznie wzięli w nim udział - mówi Konrad Fijołek, prezydent Rzeszowa.
  • Źródło: informacja prasowa
Karpaty na Widelcu

Autor: Grzegorz Bukała/Urząd Miasta Rzeszowa

Karpaty na Widelcu - festiwal , którego ambasadorem był Robert Makłowicz, odbywał się w centrum Rzeszowa w sobotę i w niedzielę.

Celem festiwalu była prezentacja i promocja tradycyjnej kuchni karpackiej, połączona z konkursem "Najlepsze Smaki Podkarpacia", pokazami kulinarnymi, kiermaszem lokalnych produktów oraz występami muzycznymi.

Odwiedzający festiwal mogli za niewielką opłatą kupić symboliczną cegiełkę, która uprawniała do skosztowania jednego z karpackich smakołyków przygotowanych przez rzeszowski Zespół Szkół Gospodarczych, Klub Podkarpackich Gastronomów i restauracje: Esencja - Hotel Ambasadorski, FOLK - Hotel Bristol Tradition&Luxury, Gościniec, Jan Kiepura - Hotel Czarny Potok w Krynicy Zdrój, Kozlovna, Kresowa Osada w Baszni Dolnej, Lord Jack, Patio - Grand Hotel Boutique, Stary Browar Rzeszowski, Zacisze - Hotel Zacisze w Bratkowicach.

Dochód ze sprzedaży cegiełek - aż ok. 100 tys. zł. w całości zostanie przeznaczony na doposażenie pracowni i szkolenie najzdolniejszych uczniów ZSG w Rzeszowie. Restauratorzy i szefowie kuchni przygotowali w sobotę w sumie aż 12 tys. porcji smakołyków, które degustowali goście festiwalu. Rozeszły się prawie wszystkie porcje.

W niedzielę rozdano ok. 8 tys. porcji zupy z kotła. Kucharze ugotowali 2,5 tys. litrów zupy. Do kotła trafiło: 300 kg dziczyzny, 250 kg warzyw, 20 kg grzybów, 50 kg różnych przypraw. Festiwalowe ciasto "Karpatka", przygotowane przez Cukiernię Julian Orłowski&Kazimierz Rak ważyło 120 kg. Smakiem ciasta rozkoszowało się ok. 1,5 tys. osób.

- Festiwal Karpaty na Widelcu przerósł najśmielsze oczekiwania wszystkich. Entuzjazm i uśmiechy, które widziałem świadczą o tym, że Podkarpacie jest pełne ludzi łaknących dobrego smaku, a Rzeszów jest prawdziwą stolicą kulinarną Karpat i niechaj tak zostanie - mówił w niedzielę w Rzeszowie Robert Makłowicz.

Podczas festiwalu ponad 60 wystawców z regionu i całej Polski prezentowało się na Jarmarku rękodzieła i produktów regionalnych. Jarmark w ciągu dwóch dni odwiedziło ok. 20 tys. osób. - Ogromnie cieszę się, że festiwal i wydarzenia mu towarzyszące tak spodobały się mieszkańcom. Dziękuję Zespołowi Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, Zespołowi Szkół Agroprzedsiębiorczości w Rzeszowie m.in. za piękne przyozdobienie sceny, dyrekcjom i kadrze tych placówek a także uczniom tych szkół - naszym wspaniałym wolontariuszom za pracę podczas Karpat na Widelcu - mówi Krystyna Stachowska, wiceprezydent Rzeszowa.

- Choć wspaniałe Karpaty na Widelcu już za nami to do następnej edycji powinien pozostać po nich wyraźny ślad. Restauratorzy, którzy brali udział w festiwalu zapowiedzieli, że część potraw, które prezentowali podczas imprezy, znajdzie się w menu prowadzonych przez nich lokali- dodaje Marcin Purgacz, dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych.

Do konkursu "Najlepszy Smak Podkarpacia" zgłosiło się ponad 70 producentów. Kapituła konkursowa, pod przewodnictwem Jana Babczyszyna z Polskiej Akademii Smaku, rozdała nagrody w siedmiu kategoriach.

W kategorii produkty mleczne tytuły "Najlepszy Smak Podkarpacia 2022" otrzymały:


  • Serowarnia Piastowska - Mała Szwajcaria z Puław za Ser wędzony Ryszard

  • Serowarnia Swoboda z Fredropola za: Grojer bieszczadzki, Gruszowski matołek, ser Borysławka

  • Gospodarstwo ekologiczne ZUZA - Lucyna Cwynar z Zabratówki za: twarożek ziołowy kozi, twarożek podpuszczkowy kozi z czosnkiem niedźwiedzim

  • RHD Sery od Kwołka z Przeworska za: jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i rodzynkami, ser podpuszczkowy z pomidorem, czosnkiem i bazylią

  • Gospodarstwo rolne Michał Siry z Dynowa za: ser podpuszczkowy - pomidor, oregano, chilli i ser podpuszczkowy - czosnek, pomidor bazylia

  • Kartovia - Kozy w Sadzie z Łosiny Dolnej za: długodojrzewający ser kozi Granit, malinową roladę serową

  • Grand Prix w tej kategorii otrzymała Ratajka - Manufaktura smaku tradycyjnego z Bojanowa za "LSD" Lasowiacki serek domowy - twaróg kozi kulany


    W kategorii produkty mięsne tytuły "Najlepszy Smak Podkarpacia 2022" otrzymały:


  • Masarnia Lubera z Kolbuszowej za Kiełbasę wiejską Gospodarza

  • Markowa - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Kiełbasę markowską suchą

  • Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Miodowe kacze piersi duszone w ciemnym piwie i miodzie

  • Zakłady Mięsne Jasiołka z Dukli za Kiełbasę pradziadka z Dukli

  • Grand Prix w tej kategorii otrzymała Markowa - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Galaretę domową


    W kategorii owoce i warzywa tytuły "Najlepszy Smak Podkarpacia 2022" otrzymały:


  • Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za Bio Dżem Truskawkowy z płatkami róży i Bio Truskawki suszone w niskich temperaturach

  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dżem dereniowy

  • Grand Prix w tej kategorii otrzymała Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Piwny dżem dereniowy


    W kategorii piekarnicze i cukiernicze tytuły "Najlepszy Smak Podkarpacia 2022" otrzymały:


  • Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za kremówkę tradycyjną, szarlotkę bezową, Tort Royal

  • M.Pelczar: Chocolatier Anna Peczar za czekoladę gorzką 70,4 proc. z owocami borówki brusznicy, czekoladę białą 25,9 proc. z owocami derenia, czekoladę mleczną 33,6 proc. z owocami jarzębiny

  • Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za ciastka orkiszowe, Bio Grissini z kozim serem, mazurek bezglutenowy

  • Grand Prix w tej kategorii otrzymała Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za Ptysie z kremem śmietankowym


    W kategorii oleje i tłuszcze tytuły "Najlepszy Smak Podkarpacia 2022" otrzymały:


  • Sensi Hemp z Rzeszowa za Sensi Oil - olej konopny tłoczony na zimno

  • Przedsiębiorstwo nasienne Centrala Nasienna sp. z o.o. z Sanoka za Olej sanocki rzepakowy

  • Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za oleje "Złoty len" i "Olej rydzowy"

  • Grand Prix w tej kategorii otrzymała Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za Olej z pestek dyni


    W kategorii miody tytuły "Najlepszy Smak Podkarpacia 2022" otrzymały:


  • Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za miód nawłociowy i miód wielokwiatowy

  • Pasieka Leśne Miody z Kobylanów za Miód spadziowy iglasty

  • Eko Bałon - Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie z Niżnej Łąki za miód spadziowy ze spadzi jodłowej BIO i pyłek kwiatowy z propolisem w miodzie

  • Grand Prix w tej kategorii otrzymała Pasieka Maciejka Maciej Warcholak z Mielca za miód nawłociowy


    W kategorii napoje tytuły "Najlepszy Smak Podkarpacia 2022" otrzymały:


  • Winnica Notabene - Wiesław Kujda za Wino czerwone wytrawne Collis

  • Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Nalewkę z czarnej porzeczki z miodem i miodem pitnym

  • Gospodarstwo Rolne Henryk Pusz z Orzechowic za Wino białe półsłodkie Renee

  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dereniadę

  • Grand Prix w tej kategorii otrzymała Winnica Notabene za Wino białe półwytrawne Ortus


    W kategorii inne tytuły "Najlepszy Smak Podkarpacia 2022" otrzymały:


  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za kawę dereniową

  • PPHU "AWB" Alina Becia z Handzlówki za herbatę dereniową

  • Grand Prix w tej kategorii otrzymała Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Ocet dereniowy

    Organizatorzy: Rzeszów Stolica Innowacji, Estrada Rzeszowska, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.

    Ambasador Festiwalu: Robert Makłowicz.

    Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, Zespół Szkół Agroprzedsiębiorczości w Rzeszowie, Klub Podkarpackich Gastronomów, Cech Rzemiosł w Rzeszowie, Cukiernia Julian Orłowski& Kazimierz Rak

    Partnerzy: Narodowe Centrum Kultury
    Kotanyi - producent przypraw
    Browar Łańcut
    Folpak.pl - producent opakowań na żywność
    KAWMET Odlewnia Żeliwa - producent między innymi kociołków
    Valo Food Sp. z o.o. właściciel marki Codzienna Porcja Natury - producent zdrowej żywności - między innymi przypraw, kasz, bakalii, nasion, orzechów
    Rzeszowianka - producent wody mineralnej


    Powiązane galerie zdjęć:


    Napisz komentarz

    Komentarze

    ReklamaKonrad Fijołek prezydent Rzeszowa
    Reklama
    Ostatnie komentarze
    Autor komentarza: KarasuTreść komentarza: 15 min wczesniej doszlo by do kolejnej tragedii.. 2km obok Kierowca zestawu firmy przewozowej suus wyprzedzil mnie na przejsciu dla pieszych gdzie przechodzila Pani.. tymi zestawami zapier*** na odcięciu po wioskach a później tragedie. Nie wierze ze w tym przypadku bylo inaczej. Rodzina stracila tuz przed świętami jednego członka przez debili ktorzy musza byc 5min wcześniej na rozladunku.. A mowie to jako kierowca.Data dodania komentarza: 20.12.2024, 11:47Źródło komentarza: Tragiczny poranek pod Rzeszowem. Ciężarówka śmiertelnie potrąciła rowerzystęAutor komentarza: wyborcaTreść komentarza: tFuj mózg tez skorumpowany przez głupotęData dodania komentarza: 20.12.2024, 08:42Źródło komentarza: Rektor UR odmówił wynajęcia auli na spotkanie z Obajtkiem i Tarczyńskim. Politycy PiS grożą pikietą pod uczelniąAutor komentarza: lózakTreść komentarza: nie ma takiego przepisu o którym mówisz, przepis mówi jasno że pieszy wchodzący na przejście ma pierwszeństwo. Nie stojący , nie idący do przejścia tylko wchodzący!!@!!Data dodania komentarza: 20.12.2024, 08:42Źródło komentarza: Rzeszów. Samochód potrącił dwoje pieszych na oznakowanym przejściu dla pieszychAutor komentarza: JurekowiTreść komentarza: Gdyby to Rafau robił w tej uczelni, i miał tak samo odmówione, napisałbym to samo, co do ojroosłow tej zmiany co Rafau. Uczelnia wyższa musi być wolna od polityki wszelkiej maści. Nauka musi być wolna od polityki, nie ma potrzeby "edukować" młodzież polityką na studiach. Zakładam, że na teren wewnętrzny budynków uczelnianych mają wstęp tylko przyszli światli tego narodu.Data dodania komentarza: 17.12.2024, 20:27Źródło komentarza: Rektor UR odmówił wynajęcia auli na spotkanie z Obajtkiem i Tarczyńskim. Politycy PiS grożą pikietą pod uczelniąAutor komentarza: Jurkowi ...Treść komentarza: gdyby to Rafau organizował (zamiast pracować w urzedzie miasta W-wa) pewnie siedzialbys w pierwszym rzedzie i klaskal z usmiechem na te puste obietnice.... jezeli odpolityczniać to od calej polityki a nie od prawych, nie od lewych i tez nie od srodkowych...Data dodania komentarza: 16.12.2024, 20:58Źródło komentarza: Rektor UR odmówił wynajęcia auli na spotkanie z Obajtkiem i Tarczyńskim. Politycy PiS grożą pikietą pod uczelniąAutor komentarza: DamianTreść komentarza: To nie jest uczelnia uniwersytetu a skorumpowany twór ta mafia lewicowa Tuska chce określać komu wolno przemawiać komu nie pozwolić rządzić tym komunistom to sobie uchealą jak dziedzina jest prawdą jaka nie i tego będą uczyć na skorumpowanych uczelniach niema zgody na jedyną słuszną narrację komunisty Tuka i jego skorumpowanych uniwersytetów ta banda chciałaby mieć monopol na prawdeData dodania komentarza: 16.12.2024, 20:55Źródło komentarza: Rektor UR odmówił wynajęcia auli na spotkanie z Obajtkiem i Tarczyńskim. Politycy PiS grożą pikietą pod uczelnią
    Reklama
    Reklamaposeł Adam Dziedzic
    Reklama
    Reklama Zdzisław Gawlik poseł na Sejm RP