Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Nienadówce z powodzeniem zakończyły profesjonalne szkolenie kulinarne prowadzone przez Podkarpacką Akademię Umiejętności. Uczestniczki kursu nie tylko poznały nowe techniki i smaki, ale również pomyślnie zdały egzamin teoretyczny i praktyczny, uzyskując certyfikaty potwierdzające kwalifikacje w zakresie "Przygotowanie Deserów Restauracyjnych".
Zobacz reportaż Halo Rzeszów:
Profesjonalne szkolenie pod okiem eksperta
Warsztaty prowadził szef kuchni Marcin Czekalewski, który przekazał uczestniczkom specjalistyczną wiedzę kulinarną i wprowadził je w świat nowych smaków. Szkolenie odbywało się w przyjaznej atmosferze, co dodatkowo sprzyjało zdobywaniu umiejętności. Podkarpacka Akademia Umiejętności, która zorganizowała kurs, specjalizuje się w szkoleniach z różnych dziedzin gastronomii, co potwierdza jej doświadczenie w branży.
- Szkolenie trwało 4 dni. Przygotowywałyśmy dania obiadowe, deserki, przystawki.
- mówi Helena Ożóg z KGW w Nienadówce.
- Wrażenia super, nauczyłyśmy się wielu takich przydatnych rzeczy, które na pewno wykorzystamy w codziennym naszym gotowaniu. Nowe takie smaki, łączenie smaków, no i wspaniała przygoda dla nas. Szef wspaniały.
- relacjonuje Barbara Grzesiakowska, szefowa KGW w Nienadówce.
Piotr Bassara z Podkarpackiej Akademii Umiejętności podkreśla:
- Jesteśmy organizatorem tego kursu gotowania w tym przypadku. Robimy to od wielu lat, mamy sporo doświadczenia, mamy przede wszystkim bazę najlepszych fachowców, mistrzów w swojej dziedzinie, czyli cukierników, kucharzy, piekarzy.
Uroczyste zakończenie z udziałem władz samorządowych
Na uroczystości wręczenia certyfikatów obecni byli przedstawiciele lokalnych władz samorządowych: Burmistrz Andrzej Kraska, sołtys Kazimierz Zyzański oraz przewodniczący Rady Sołeckiej Grzegorz Patruś. Ich obecność podkreśliła znaczenie działalności Koła Gospodyń Wiejskich dla lokalnej społeczności.
- Zostały wręczone certyfikaty dla uczestników zajęć kulinarnych w postaci certyfikatów międzynarodowych, a wszystko zaczęło się tutaj, kiedy przyjechały panie z Podkarpackiej Akademii Umiejętności, kiedy zaproponowałem wejście w współpracę i w projekt z panem Piotrem Basarą i tak to się wszystko zaczęło, a dzisiaj ogromny sukces, także wszystkim bardzo serdecznie gratuluję
- powiedział przewodniczący Rady Sołeckiej Wsi Nienadówka Grzegorz Patruś, pomysłodawca szkolenia kulinarnego w Nienadówce.
Marcin Czekalewski - prowadzący szkolenie dodał:
- Na tym szkoleniu powiem szczerze, że panie, które tutaj są obok mnie spisały się w 100 procentach. Przede wszystkim chłoną wiedzę. O to chodzi, żeby jak najwięcej tej wiedzy chłonąć, żeby uczyć się. Kuchnia jest zabawą, ale jest też nauką.
Działalność KGW na Podkarpaciu
Warto przypomnieć, że koła gospodyń wiejskich mogą prowadzić działalność zarobkową, w tym sprzedaż wyrobów sztuki ludowej, rękodzieła oraz żywności regionalnej. Dzięki szkoleniom takim jak to zorganizowane przez Podkarpacką Akademię Umiejętności, członkinie KGW podnoszą swoje gastronomiczne kwalifikacje, zyskują nową wiedzę i poszerzają menu o profesjonalne desery restauracyjne. Dlatego tak ważne jest, aby wszyscy członkowie wiejskiej społeczności pomagali KGW i innym stowarzyszeniom w doskonaleniu kwalifikacji.
- W ramach ZSK przeprowadzamy egzaminy kwalifikacyjne, na których możecie Państwo zdobyć u nas nowe kwalifikacje. Dzisiaj na przykład jest to kwalifikacja deserant. Wszyscy nasi uczestnicy są zadowoleni nie tylko, że zdobywają dużo kompetencji, ale przede wszystkim, że kończy się ten cały kurs egzaminem i zdobywamy kwalifikacje.
- Wyjaśnia Grzegorz Górnik, z Agencji Promocji Pracy i Reklamy Wschód, wpisanej do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.
Koła gospodyń wiejskich mogą również korzystać z różnych form wsparcia, w tym dofinansowania z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Co roku KGW wpisane do rejestru ARiMR mogą starać się o przyznanie pomocy finansowej z budżetu państwa na działalność statutową.
Burmistrz Andrzej Kraska Burmistrz Miasta i Gminy Sokołów Małopolski podkreśla:
- Gmina wspiera koła gospodyń wiejskich, bo są to takie ruchy oddolne, społeczne. To pokazuje, że jest potrzeba działania wśród społeczności na tym najniższym szczeblu. Od ponad roku zaangażowanie wśród kół gospodyń wiejskich jest dużo większe. W zasadzie nie mieliśmy weekendu, żeby nie było organizowane jakieś wydarzenie i najwięcej tutaj angażowały się koła gospodyń wiejskich.
Dodaje również:
- Jeszcze w ubiegłym roku mieliśmy zarejestrowanych pięć kół na terenie naszej gminy. Obecnie mamy dziewięć kół gospodyń wiejskich. Mając świadomość tego, że oni są finansowani z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, gdzie mogą pozyskać dodatkowe wsparcie finansowe na taką działalność statutową. Podjęliśmy też decyzję i teraz przy planowaniu budżetu na ten rok 2025 dodatkowo wzmocniliśmy te koła finansowo kwotą 3000 zł na każde koło, również na działalność statutową.
Szkolenia kulinarne, takie jak to ukończone przez KGW w Nienadówce, stanowią doskonałą okazję do rozwoju umiejętności, które mogą być wykorzystane podczas lokalnych festynów i innych wydarzeń kulturalnych organizowanych w regionie.
Sołtys Kazimierz Zyzański, będący również członkiem zarządu KGW, relacjonuje wspólne działania z KGW:
- Koło działa od roku. Pani prezes superprężnie fajnie działa. Wielkie brawa tutaj dla niej. Ja, jak tylko mogę jako sołtys i też jako tutaj członek zarządu to też tutaj wspólnie działamy jak tylko możemy. Wszystko robimy żeby Nienadówkę rozwijać i piękną naszą miejscowość i żeby to fajnie wyglądało.
- To zaangażowanie oddolne jest dzisiaj bardzo ważne, ponieważ to nie wszystko gmina jest w stanie zrobić. To musi społeczeństwo chcieć. Jeżeli oni będą wykazywali inicjatywę, my będziemy to wspierać i działamy oczywiście wspólnie razem"
- podsumowuje Burmistrz Andrzej Kraska.
Szkolenie zostało zorganizowane z projektu "Operacja Edukacja!" współfinansowanego ze środków EFS Plus oraz budżetu państwa. Działanie FEPK.07.14 "Wsparcie osób dorosłych w zdobywaniu i uzupełnianiu kwalifikacji i kompetencji".
Napisz komentarz
Komentarze