Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Reklama
Reklama PCN oświeć mnie
Reklama Powiat Rzeszowski

Zatrucie salmonellą w Rzeszowie. Restauracja rzeszuff ponownie otwarta

Podziel się
Oceń

Od środy (14.06.) ponownie czynna jest restauracja rzeszuff. Na przełomie maja i czerwca doszło tutaj do zatrucia bakteriami salmonelli.
Zatrucie salmonellą w Rzeszowie. Restauracja rzeszuff ponownie otwarta

Autor: DB

Około 50 osób zostało narażonych na kontakt z żywnością skażoną bakterią salmonelli w rzeszowskiej restauracji „rzeszuff” przy Placu Wolności. Przypomnijmy, że do pierwszych zgłoszeń osób, mających objawy zatrucia pokarmowego doszło końcem maja. To wtedy, po weekendzie, zaczęła rosnąć liczba chorych, sprawą zajął się rzeszowski sanepid. Ten potwierdził też, co było przyczyną dotkliwego zatrucia pokarmowego. Jak przekazał Jaromir Ślączka, dyrektor Państwowej Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Rzeszowie badania laboratoryjne wykazały obecność bakterii "Salmonella enteritidis" u 17 osób, w tym u dwóch pracowników restauracji „rzeszuff”. Zdaniem rzeszowskiego sanepidu za masowe skażenie żywności pałeczkami salmonelli odpowiada obecność tych bakterii na jajkach. Przypomnijmy, że te niebezpieczne zarazki giną pod wpływem wysokiej temperatury. Zdaniem Jaromira Ślączki zakażenia salmonellą doszło w wyniku spożycia kanapek z sosem holenderskim na bazie surowych żółtek oraz jajek po benedyktyńsku. 

POLECAMY:

-Jednocześnie wyniki kontroli przeprowadzonej przez sanepid potwierdziły, iż w naszej kawiarni zachowywane są procedury i zasady bezpieczeństwa sanitarnego. Potwierdziły również, że producent okazał certyfikat bezpieczeństwa obejmujący dostarczane do naszego lokalu jajka - przekazał w mediach społecznościowych jeden ze współzałożycieli restauracji "rzeszuff". Od środy, od godz. 8, na podstawie decyzji służb sanitarnych, restauracja została ponownie otwarta.

Właściciele przepraszają

-Jako współzałożycielowi kawiarni „rzeszuff” jest mi przykro, że w naszym lokalu doszło do tego zdarzenia. Wiemy i rozumiemy, jak trudny to był czas dla części naszych klientów. Jesteśmy z nimi w kontakcie. Z informacji, które posiadamy i stale aktualizujemy, wynika, że obecnie zdecydowana większość z nich czuje się dobrze - napisał w oświadczeniu restauracji Sebastian, jej współzałożyciel. - Zapewniam że zarówno ja, jak i cała załoga będziemy jeszcze mocniej skoncentrowani na bezpieczeństwie naszych Gości - dodaje. 

Sanepid wycofuje jajka skażone Salmonellą!

- Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj - informuje Główny Inspektor Sanitarny. 

 


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama