Kamery uchwyciły codzienność uczniów – wyrabianie ciasta, dekorowanie tortów, a także tajniki tradycyjnych receptur, które poznają pod czujnym okiem doświadczonych mistrzów cukiernictwa. Jak się okazuje, młodzież OHP nie tylko świetnie odnajduje się w tej wymagającej branży, ale także wykazuje się dużą kreatywnością i determinacją. Wielu z nich snuje ambitne plany na przyszłość – od zdobycia tytułu mistrza cukiernictwa po otwarcie własnej pracowni pełnej słodkich arcydzieł.

Podczas nagrania nie zabrakło rozmów z pracodawcą, który podkreślił, że uczestnicy OHP wyróżniają się zaangażowaniem i chęcią nauki. – To młodzi ludzie, którzy chcą pracować, rozwijać swoje umiejętności i nie boją się wyzwań. Ich postawa to świetny przykład na to, jak praktyczna nauka zawodu może przygotować do realnej pracy – mówi właściciel cukierni.

Obecność ekipy TVP była także okazją do podkreślenia znaczenia takich inicjatyw dla rozwoju młodzieży. – Ochotnicze Hufce Pracy od lat wspierają młodych ludzi w zdobywaniu kwalifikacji i budowaniu ich przyszłości zawodowej. Dzięki współpracy z przedsiębiorcami, takimi jak cukiernia „Bassara”, nasi uczestnicy mają szansę rozwijać pasję i umiejętności w realnym środowisku pracy. To klucz do ich sukcesu na rynku pracy – podkreśla Piotr Wojnarowski, Podkarpacki Wojewódzki Komendant OHP.

Znaczenie tego rodzaju reportaży w budowaniu świadomości społecznej zaznacza również Łukasz Stebnicki, rzecznik prasowy Podkarpackiej Wojewódzkiej Komendy OHP: – Media mają ogromną moc w pokazywaniu pozytywnych przykładów. Dziś widzimy, że młodzież z OHP to ambitni, pełni pasji ludzie, którzy dzięki wsparciu naszych struktur i pracodawców mogą spełniać swoje zawodowe marzenia.
Reportaż pokazuje, że praktyki zawodowe organizowane przez OHP to nie tylko sposób na zdobycie kwalifikacji, ale także realna szansa na spełnienie marzeń zawodowych. Coraz więcej młodych osób wybiera tę ścieżkę, dostrzegając, że rzemiosło i solidne podstawy zawodowe otwierają drzwi do stabilnej kariery.
Emisja materiału już wkrótce, a my nie możemy się doczekać efektów! Jedno jest pewne – w cukierni „Bassara” talent i ciężka praca smakują równie dobrze, jak przygotowane przez młodych cukierników wypieki!
Napisz komentarz
Komentarze