Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Reklama
Reklama PCN oświeć mnie
Reklama Powiat Rzeszowski

"Esencja" - nowa restauracja na rzeszowskim rynku [FOTO]

Podziel się
Oceń

Na rzeszowskiej mapie kulinarnej pojawiło się nowa restauracja - "Esencja". Ma wyróżniać się przede wszystkim oryginalnością wśród innych lokali w centrum miasta.
  • Źródło: Rzeszow112.pl
"Esencja" - nowa restauracja na rzeszowskim rynku [FOTO]

Autor: Kuba Kluz

Nowa restauracja otworzyła się tuż przy Hotelu Ambasadorskim, a wchodząc do środka ciężko rozpoznać jego wnętrze. Stało się tak przede wszystkim za sprawą dużej liczby roślin, szczególnie nad barem.

Także za dzięki przytulnym kanapom gość tego lokalu może poczuć się w środku w niezwykle komfortowo.

Przede wszystkim oryginalna, ale też regionalna kuchnia


Jednak to co ma wyróżniać to miejsce wśród innych restauracji, szczególnie w centrum miasta, ma być oryginalna kuchnia. Szef kuchni chce zaskoczyć przyszły klientów przede wszystkim makaronami.

- Ściągamy je prosto z Włoch, i jest to produkt w żaden sposób wcześniej nieobrabiany termicznie. Nie mrozimy go także przed przygotowaniem, dzięki czemu gotujemy go w max. 4 minuty. Dzięki tej formie przygotowania jego smak jest zupełnie inny - opowiada Paweł Błachowicz, szef kuchni.

Kucharz inspiruje się także regionalną, bo lasowicką kuchnią. Pochodzi bowiem z Mielca. Zamierza też interpretować na nowo tradycyjną kuchnię polską.

Restauracja zamierza także celować swoje produkty do gości, którzy są wegetarianami, bo takich jest coraz więcej w Rzeszowie.

- Zamierzam przygotowywać produkty bez laktozy i bez glutenu. Takie też będą nasze m.in. sery. Zdaje sobie sprawę, że ludzi, którzy cierpią na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe jest coraz więcej - dodaje Błachowicz.

Inną z kulinarnych propozycji ma być gravlaxa, czyli surowy łosoś. Ma być on jest zasypywany solą i cukrem, zalewany winem, a następnie odstawiony na 24 godziny. - To daje całkowicie inny smak tej ryby - dodaje Paweł Błachowicz.

Docelowo restauracja, łącznie z dwoma ogródkami ma mieć 360 miejsc siedzących. - Kuchnia ma działać na zasadzie stanowiskowej. Każdy z kucharzy będzie miał czas na to, aby swoje dane dopieścić w jak najlepiej możliwy sposób - dodaje szef kuchni.

Paweł Błachowicz dodaje także, że różnego rodzaju przyjęcia czy bankiety będę organizowane w postaci szwedzkich stołów.

- Będziemy także starali się słuchać opinii jak najszerszego grona naszych klientów. Naszym zadaniem jest to, aby każdy był zadowolony z tego co dostanie - dodaje Błachowicz.

Już w najbliższy piątek (22.10) i sobotę (23.10) odbędzie się uroczyste otwarcie Restauracji & Cukierni ESENCJA, w planie między innymi muzyczna uczta w towarzystwie Czesław Śpiewa Solo Act.

Całą ofertę restauracji możecie śledzić Państwo tutaj: Esencja Rzeszów

Powiązane galerie zdjęć:


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama